U sklopu školskog projekta Upoznajmo zanimljive osobe iz Brela učenici 7.razreda i učiteljica Hrvatskoga jezika prof. Gorana Babić ugostili su u srijedu 16.travnja 2025. sumještanku Tanju Šošić. Odabir nije bio slučajan.
Ova djevojka je zaista svestrana- poznata je po tome što u svom restoranu Plima u Podcrkavlju smišlja nove slastice koje se sastoje od biokovskih biljaka. Također je lokalna vatrogaskinja, čisti podmorje sudjelujući u ekološkim akcijama, roni na boce i na dah, planinari, istražuje jame, izrađuje posuđe od gline te sapune od eteričnih biljaka, izrađuje igračke Duga Toys od prirodnih materijala s morskim motivima, pješači na velikim rutama, putuje kamperom koji je sama opremila i još puno toga.
Dio godine živi u samoodrživoj kućici od 15 kvadrata podno Biokova, dio godine putuje, a ljeti vodi restoran.
Tanja je na početku druženja istaknula da po namirnice za svoj restoran ne ide na tržnicu, nego na Biokovo.
O slasticama nije imala pojma sve dok nije imala nepredviđenu situaciju. Naime, slastičarka u njenom obiteljskom restoranu usred sezone nije dala otkaz, pa se trebalo snaći.
Tanja je tada upisala školu kod Marine Wallner u Splitu. Kasnije je radila s Terezom Alabandom, a potom završila u Parizu, u čuvenoj kulinarskoj školi “Le Cordon Bleu”, gdje je usavršila slastičarstvo. Danas ga primjenjuje na inovativan način.
Glavni sastojci njezine slastice su smrič, bor, limeta i zemlja! Tvrdi da njena nevjerojatno ukusna slastica miriše na zemlju, kao da smo u šumi kada padne prva kiša…
Učenike je iznenadila činjenicom kako je zemlju destilirala i umiješala hidrolat u mousse s karameliziranom čokoladom.
Nadahnuće za ovaj recept je dobila ležeći na zemlji nakon izlaska iz jame Njemica na Biokovu. Opustila se i preplavio ju je miris zemlje. Na kraju je nabavila destilator i oduševljenju nije bilo kraja.
Svoja jela poslužuje na lijepim glinenim tanjurima, koji su također njezin ručni rad.
Otkrila je da svaki put kad ubere neke divlje plodove osjeća ogromnu zahvalnost Zemlji što joj daje jesti.
Tanja je priznala učenicima da ju žalosti što se odnos ljudi prema zemlji se pokvario. Vjeruje da njene priče mogu osvijestiti ljude, i spojiti ih opet sa zemljom, podići im razinu serotonina, da se osjećaju dobro…i da dvoje ljudi osvijesti, za nju je to već veliki uspjeh.
Učenicima je otkrila kako biljke treba pratiti tijekom četiri godišnja doba, otkriti koji je najbolji dio biljke, te kako ne pogriješiti i ubrati otrovnu…
Za pripremu svakog ručka šeta dva sata po Biokovu dok ne ubere što joj treba.
Jelovnik njezina restorana je neobičan. Učenici su se iznenadili kad su čuli da se u njenom restoranu poslužuje kolač od mirte koji se sastoji od kozjeg jogurta, želea od limuna, spužve od sezama, keksića s đumbirom i puslice od mirte. Gosti kod nje mogu kušati i umak od kikirikija, crni kruh od sipe, džem od luka, domaću tjesteninu, dehidriranu ciklu, krokete od bakalara, a priprema se i sladoled od divljih biljaka…
Tanjina misao vodilja je da se sve oko nas može iskoristiti. Kroz restoran kombinira svoja razmišljanja o zemlji, prirodi, Biokovu i onome što bi htjela ponuditi gostu, da osjeti naše okuse.
Učenicima je priznala da ne voli činjenicu da restorani daju važnost stranim namirnicama, a zaborave da oko sebe imaju sve, i da im je zemlja oko njih sve pružila.
Za kraj je priznala da voli vidjeti svijet, ali poanta je vratiti se doma i u naša Brela donijeti nove boje, mirise, začine, kombinacije…
Učenicima je pričala o neobičnim zgodama s vatrogasnih i ronilačkih intervencija, putovanja u Kolumbiju i na Macchu Picchu te ih potaknula da se priključe na nekoj od sljedećih akcija čišćenja podmorja. Otkrila je poraznu činjenicu da su na akcijama čišćenja breljanskog akvatorija izvukli čak 3 tone smeća!
učiteljica hrvatskoga jezika Gorana Babić

